Szóval az első, onnan ...
2012.Augusztus 02. Miért is … ?
Fogalmam sincs,
mikor és hogyan alakult ki bennem ez a fajta rajongás minden olyan dolog iránt,
aminek csak köze lehet az olaszokhoz…
Imádom a
nyelvüket, ezt a dallamos, semmihez sem hasonlítható, pergő, sodró „éneket”,
amit, ha meghallok, azonnal fülig szalad a szám és valahogy ösztönösen hagyom
magam elvarázsolni általa. Lassan egy éve tanulom újra – mert anno, még a
főiskola alatt egyszer nekifogtam már, és akkor sem azért, mert muszáj volt,
hanem, mert úgy éreztem, hozzá tartozik az életemhez. Akkor félbehagytam, mert
elkezdtem dolgozni, aztán jött a család, a gyerekek és kicsit el is feledkeztem
róla. De tavaly egy szerencsés véletlen folytán szembetalálkoztam a Polibella
Nyelviskola ingyenes újrakezdő tanfolyamának felhívásával és arra gondoltam,
miért ne, végül is régen is annyira szerettem, legalább azt a tudást
felelevenítem, amit akkor megszereztem. És persze ott ragadtam, … nem hagytam
abba, azóta is csinálom, … mert kedves a tanárnőm, mert a velem együtt tanuló
csoporttársnőm legalább annyira lelkes, mint én, … és mert már el sem tudnám
képzelni a – kisebb-nagyobb kihagyásokkal - heti rendszerességgel zajló
olaszórák nélkül az életem...
Lehet, hogy
előző életemben olasz voltam és most kicsit rossz helyre születtem. Ugyanis
nagyon bejön(ne) a mediterrán életmód is. A déli szieszta, a pezsgő esti és
éjszakai élet, a „dolce far niente” :) A lazaság, a társasági élet, a sok
barát, a jövés-menés. Na jó, néha kellene némi nyugalom is. De alapjában véve
szeretem, ha úgy toppannak be hozzánk az emberek, mintha haza jönnének … Akadt
pár ismerősöm, aki átmenetileg belecsöppenve a családi életünkbe, azzal
jellemezte, hogy olyan „olaszosan” élünk …
Az ételeik
pedig … szeretek enni, … meg főzni is, … főleg úgy, ha közben kóstolgathatom is
eleget a készülő fogásokat. A bonyolultabb, időigényesebb ételeket is imádom,
de az a természetes egyszerűség, ami például a különféle tésztáikat jellemzi,
szerintem felülmúlhatatlan. Olyan érzésem van ezektől az ételektől, mintha az
egy tészta, plusz egy kis szósz kombináció kimeríthetetlen lenne. Én speciel a
négysajtos variációt sem a pizzából, sem a gnocchiból nem tudom megunni. :) A
kis gombóckákat akkor is képes lennék felfalni, ha betegre enném magam velük. A
tiramisú pedig … zseni lehetett, aki kitalálta. Egyszerűen fantasztikus ...
Emlékszem,
18 évesen előszedtem Olaszország térképét, és megterveztem egy körutat. Sorra
vettem az összes várost, ... eldöntöttem, hány napot töltök el ott, mit akarok
megnézni, hova megyek, ... :) persze a megvalósítás elmaradt ... akkor ...
aztán tavaly egy hetet a Garda tónál töltöttünk, jártunk Velencében, Veronában,
... a szerelem kezdett valóra válni ... idén pedig jött a második fejezet ...
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése